Hvad er onboarding?
Onboarding er et vigtigt element i dyrkelsen af medarbejdertilfredshed fra begyndelsen af et ansættelsesforhold. Det overordnede formål med en onboarding-proces er at få kørt en ny medarbejder så godt i stilling i det nye job som muligt, så medarbejderen har de bedste forudsætninger for at løse den opgave, han eller hun er hyret ind til, hurtigt og effektivt.
Onboarding er altså et begreb, der i forskellig grad dækker over alle de aktiviteter, der indgår i opstartsfasen, fra en ny medarbejder begynder på sit arbejde, og indtil at den pågældende medarbejder kan siges at være fuldt integreret i det nye arbejdsmiljø. Disse aktiviteter kan blandt andet inkludere den indledende velkomst, introduktion til virksomheden, fælles forventningsafstemning og et program for den indledende oplæring i systemer, procedurer og arbejdsgange mv.
Onboarding i en digitaliseret verden
Onboarding er som sådan ikke noget nyt. Mange virksomheder har siden tidernes morgen arbejdet med flere forskellige tiltag til at få nye medarbejdere til at føle sig tilpas og klædt på til opgaverne – naturligvis. Men det er først i løbet af de seneste årtier, at begrebet har vundet indpas i det danske erhvervsliv.
Dyrkelsen af onboarding peger også i retning af en mere struktureret proces, hvor der er lagt mere faste procedurer i et decideret onboarding-program, der afvikles i forbindelse med medarbejderopstart. På den måde sikrer man også, at alle nye medarbejdere får virksomhedens værdier ind under huden og får informationer, der er essentielle for at blive en succes i stillingen, serveret på en velovervejet og optimal måde.
Efter corona-epidemien har nødvendigheden af velstrukturerede digitale arbejdsgange været slående. Og det har fået mange virksomheder til at støve traditionelle måder at arbejde på lidt af. På den måde har flere end tidligere set lyset i at digitalisere og mediere optræningsforløb, men også tilrettelægge og stilladsere arbejdsopgaver, så de lettere kan løses igennem et digitalt arbejdsmiljø.
Det har vi også set smitte af på onboarding-processer – og med ganske store fordele. For med en tydeliggørelse af onboardingens struktur, forløb og læringsmål skabes der også en bedre forståelse og en tydelig forventningshorisont for den nye medarbejder. Og dermed er onboarding blevet en ting, som mange virksomheder har skullet forholde sig til, men med rigtigt gode resultater til følge.
Proritér onboarding og få en stærkere virksomhedskultur
Med den rette tilgang kan onboarding få et stort impact på din virksomhed. Her er det også vigtigt, at du forstår, hvad onboarding ikke er. For det er ikke nok med en hurtig rundvisning og en henvisning til det nye skrivebord. Det er heller ikke nok med en orienteringsdag i et mødelokale, hvor virksomhedens historie og værdier gennemgås på et slideshow. Betragt i stedet onboarding som værende summen af alle aktiviteter, der indgår som et led i at vejlede dine nye medarbejdere i forventninger, metoder, faglig viden og indføring i den kultur, som din virksomhed repræsenterer.
Det er naturligvis en proces, der rækker langt ud over den første arbejdsdag. Og jo mere du definerer dine onboarding-aktiviteter og fortsætter fokus på de ovenstående punkter, desto større er chancen for, at du får en medarbejder, der er begejstret for at være en del af organisationen. På den måde kan god onboarding kædes direkte sammen med en positiv fastholdelse af dygtige medarbejdere, hvilket er en vigtig ting at mestre i en tid, hvor der er rift om de dygtigste fagpersoner.
Få flere råd og professionel vejledning i onboarding
Som rekrutteringsbureau ved vi, hvor vigtigt det er, at dine kommende medarbejdere kobles på et fast spor helt fra begyndelsen. Derfor bruger vi også selv onboarding i vores arbejdsproces. For gennem vores service leverer vi gensidig kvalitet i forholdet mellem arbejdsgiver og medarbejder – og her bliver den indledende onboarding-proces nøglen til et godt og langvarigt samarbejde.
Du kan læse mere om hele vores rekrutteringsproces her på siden.