Spørgsmål til jobsamtalen

Spørgsmål til jobsamtalen

Del dette indlæg

Gode tips og spørgsmål til din jobsamtale

OK. Så du har udfærdiget et godt CV og skrevet en god motiveret ansøgning, som har sikret dig en jobsamtale. Nu begynder en ny fase af processen, hvor du endnu engang bør tænke dig om for at få de bedste forudsætninger for at være den kandidat, der får jobbet til sidst. For det er ikke optimalt, at du bare læner dig op ad dit ansøgningsmateriale, når du går til samtalen – du kan lige så godt gøre dig selv den kæmpestore tjeneste at forberede dig særskilt til denne afsluttende disciplin.

Hvad er gået forud for jobsamtalen?

Målet med CV’et og din motiverede ansøgning er ene og alene at få dig hertil i processen. Så hvad gør du nu – og hvilke ting samt hvilke spørgsmål kan det være relevant at have forholdt sig til, inden du går ind i lokalet og giver hånd?

Det vil vi forsøge at give dig overblik over her på siden. Så læs med, hvis du gerne vil være så godt gearet til din forestående samtale som muligt.

Vær godt forberedt

Det er ikke forkert, at det er en rigtigt god ide bare at være dig selv, når du er til jobsamtale. Men det betyder ikke, at du ikke behøver at forberede dig. Selv om der naturligvis er stor forskel på jobs og stillingsbeskrivelser, er jobsamtalen som begreb en form for generisk socialt ritual, hvor det er temmelig sandsynligt, at indhold og struktur følger en bestemt form med ganske få afvigelser.

Jo mere du kan sandsynliggøre, hvad det er, du møder af spørgsmål og kommentarer til samtalen, desto bedre mulighed har du for at forberede dig. Arbejdsgiveren vil givetvis forsøge at få dig til at åbne dig lidt op, så man kan mærke dig som person. Nogle af de typiske indgangsvinkler til det er:

  • Fortæl os lidt om dig selv (hav eventuelt en lille elevatortale parat)
  • Hvad kan du bidrage med i forhold til den pågældende stilling?
  • Hvad er dine stærke sider, og hvad er dine svage sider?
  • Kender du noget til virksomheden i forvejen?
  • Hvad er din særlige motivation for at søge denne stilling?

 

Lad talen flyde så frit og naturligt som muligt. Nøglen hertil kan være at forberede nogle noter til ovenstående spørgsmål – for det vil være nærmest utænkeligt, at samtalen ikke indeholder minimum ét af disse punkter. Det gælder uanset, hvilken type af stilling du søger. Derfor kan du eventuelt bruge ovenstående punkter som udgangspunkt for din forberedelse til jobsamtalen. 

Forbered gode eksempler hjemmefra, der bidrager til den faglige fortælling

Noget af det, som du for eksempel kan forvente, at arbejdsgiver spørger ind til, er de kompetencer, du har fremhævet i din ansøgning, som har bragt dig ind i det varme sæde. Hvis du er i stand til at bakke disse kompetencer op med konkrete eksempler på, hvordan du har brugt dem til at skabe resultater i dine tidligere jobs, har du allerede en velfungerende fortælling, der vil få dig til at fremstå som en stabil kandidat med styr på sin faglighed. Og mens denne fortælling er for lang til en ansøgning, danner den et solidt grundlag for den fortælling, der tegner et værdifuldt billede af dig i ansættelsesudvalgets øjne. Der er også en vis værdifuld power i ikke at skulle lede efter denne fortælling, når du bliver adspurgt. En kandidat, der svarer prompte og præcist, vil oftest have en fordel over øvrige kandidater, der ikke gør. 

Metoden til forberedelsen ligger frit. Gør det, der fungerer bedst for dig. Altid – også i dialogen med arbejdsgiver. Nogle kan godt lide at printe deres CV og skrive håndskrevne stikord til hvert relevant ansættelsesforhold. Andre (de færreste) kan håndtere det hele oppe i hovedet. Vores anbefaling er derfor også at få dine overvejelser griflet ned på papir eller i et digitalt dokument. Ikke fordi du nødvendigvis skal have noterne med til samtalen – men overvejelserne har det med at fæstne sig på en bestemt måde i din bevidsthed, når du skriver dem ned.

Det er altid en god ide at medbringe dit ansøgningsmateriale samt eventuelt en fysisk kopi af jobbeskrivelsen til samtalen. Det giver det signal, at du er velforberedt og har styr på sagerne.

Stil spørgsmål og fremstå særligt interesseret i stillingen

Som det fremgår af de indledende afsnit, er det naturligt, at en arbejdsgiver stiller dig mange spørgsmål til din erfaring og kompetencer. Men det kan også være givende at stille nogle spørgsmål den anden vej.

Forestil dig det modsatte eksempel; det er de færreste arbejdsgivere, der ønsker sig en passiv medarbejder, der ikke bidrager til eller involverer sig i fællesskabet. Det, at du stiller spørgsmål til stillingen eller til arbejdskulturen, viser pr. automatik, at du har en sund interesse for det arbejde, du er til samtale om. At du er oprigtigt interesseret og ønsker at vide mere. 

Nogle af de ting, du kan overveje at spørge om, kan for eksempel være:

  • Hvornår er jeg en succes i stillingen?
  • Hvilke kompetencer findes der i min afdeling – og hvad er det for nogle kompetencer, den pågældende stilling skal bringe ind?
  • Hvad er den overordnede målsætning for afdelingen? Hvad er virksomhedens “why”/vigtigste mål?
  • Hvad forventer I jer af jeres kommende medarbejder på det faglige og kollegiale plan?  

Bevar personligheden og dyrk selvevalueringen

Din forberedelse må ikke kannibalisere på din personlighed. Undgå derfor at forberede dig så minitiøst, at det virker indstuderet. For det er vigtigt, at en kommende arbejdsgiver kan mærke mennesket bag svarene og dialogen. Her er kropssproget, nærværet, toneleje og påklædning også signalbærende elementer, som du med fordel kan overveje eller træne inden samtalen.

Husk, at øvelse gør mester. Enhver jobsamtale er en guldgrube af erfaring – så gør dig selv den tjeneste at skrive dine egne indtryk af samtalen ned bagefter og gem dem et sted, hvor du kan finde dem frem igen til en lignende situation. Hvad gik godt, og hvad gik mindre godt? Brug din erfaring til at gøre det lidt bedre hver eneste gang, du er til samtale fremover. 

Vi ønsker dig alt muligt held og lykke med at lande jobbet.

Kontakt os - vi svarer indenfor 24 timer

Man – tor 7:00 – 16:30

Fre 7:00 – 15:30

Addresse Porsborgparken 8C, 9530 Støvring

Hvis du vil læse mere

offboarding_Tegnebræt

Offboarding – hvorfor er det vigtigt?

De fleste kender begrebet onboarding og forstår vigtigheden af at lande godt i et nyt job – mange virksomheder praktiserer også onboarding i større eller